Wie is Eppo Bruins, de nieuwe minister van Onderwijs?

Eppo Bruins zal het ministerie van Onderwijs leiden in het nieuwe kabinet-Schoof. Bron afbeelding: Remco van de Pol / Wikimedia Commons.

Wie is Eppo Bruins, de nieuwe minister van Onderwijs?

THEMA'S:

Eppo Bruins, voormalig Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, wordt minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof namens NSC. Bruins is naast premier Schoof de eerste bewindspersoon die niet lid is van een van de vier coalitiepartijen.

Eppo Bruins

De 54-jarige Eppo Bruins is momenteel voorzitter van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI). Hij heeft natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht, en heeft daarnaast enige tijd aan het conservatorium gestudeerd. Ook is hij voorzitter van de Evangeliegemeente in Ermelo.

Oud-Kamerlid ChristenUnie

In het tijdperk-Balkenende was Bruins lid van het CDA. Later stapte hij over naar de ChristenUnie. Van 2015 tot 2021 was hij voor deze partij Tweede Kamerlid en hield zich bezig met diverse onderwerpen, waaronder onderwijs, media en luchtvaart. Bruins geldt binnen ChristenUnie als een prominente figuur. Het is nog onduidelijk of hij zijn lidmaatschap van de ChristenUnie zal opzeggen en of hij lid zal worden van NSC.

Lees ook: Nieuw kabinet nu al de mist in met staatssecretaris voor 'Emancipatie'

Eppo Bruins over 'diversiteit'

Op X liet Bruins eerder weten “het een doodeng idee” te vinden dat universiteiten uiterlijke ‘diversiteitskenmerken’ gaan registreren “om discriminatie te voorkomen”. Hij vreest dat er zo juist “aan de verkeerde kant van het touw” getrokken wordt. In een andere tweet benadrukt hij dat diversiteit ‘twee kanten opwerkt’, en pleit voor bijvoorbeeld meer mannen in het onderwijs en in de zorg.

Kritisch op Rutgers’ monopolie

Een aantal jaren geleden uitte het toenmalig CU-Kamerlid kritiek op Rutgers’ monopolie positie: “Een organisatie die lesmethoden verkoopt, doet onderzoek en trekt de conclusie dat er andere lesmethoden nodig zijn. Hoe gerespecteerd zo’n organisatie ook is, teveel taken in één hand brengt toch een wc-eend risico met zich mee”, twitterde Bruin destijds.

Teken tegen de Week van de Lentekriebels

Onderwijsvrijheid

Bruins noemt lhbt-lobbyclub Rutgers dus een ‘gerespecteerde’ organisatie. Toch spreekt hij zich op X uit voor de bescherming van christelijk onderwijs: “Benieuwd of in de gesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB over het waarborgen van de Grondwet, grondrechten en democratische rechtsstaat ook het waarborgen van Artikel 23 Gw ter sprake komt. De overheid gaat alleen over de kwaliteit van onderwijs, maar regelt niet de inhoud ervan.”

Eppo Bruins

De nieuwe onderwijsminister spreekt zich dus uit voor het waarborgen van Artikel 23. Als hij dit als minister voortzet, komt er dus een einde aan de afbraak van christelijk onderwijs door de kabinetten onder leiding van Rutte. Hoe Bruins denkt over de bescherming van kinderen tegen seksuele indoctrinatie tijdens bijvoorbeeld de Week van de Lentekriebels zal tijdens de volgende editie moeten blijken.

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024 06:10

Doneer