Nieuwe Oegandese lhbt-wet creëert moreel dilemma voor Westerse media

Nieuwe Oegandese lhbt-wet creëert moreel dilemma voor Westerse media

THEMA'S:

Het Oegandese parlement heeft een wet doorgevoerd die lhbt-gerelateerde activiteiten verder strafbaar maakt. Het christelijke land krijgt vanuit Westerse landen veel kritiek te verduren vanwege deze wet. Media en lhbt-lobbygroepen hebben hun afschuw uitgesproken en voeren druk uit op het land om zich te conformeren naar de postmoderne, liberale zienswijze omtrent (homo)seksualiteit. Hoe zat het nou ook alweer met ‘multiculturalisme’ en ‘tolerantie’?

Geschokte Westerse reacties

“Oegandees parlement keurt een extreme anti-lhbt wet goed” kopt het artikel van Human Rights Watch. Met een ruime meerderheid werd vorige week de ‘Anti-homoseksualiteitswet’ ingevoerd in Oeganda. Officieel zijn homoseksuele handelingen daar al sinds 2014 illegaal, net als in dertig andere Afrikaanse landen. Maar met deze aanscherping heeft president Yoweri Museveni de bijna universele veroordeling van het Westen op de hals gehaald. Amnesty International noemt de nieuwe wet “verwerpelijk” en roept op tot protest. Het Witte Huis heeft gezegd zich “ernstige zorgen te maken” over deze schending van de “universele mensenrechten.”

Bestel nu gratis: De waarheid over homoseksualiteit

Promotie van lhbt en kinderverkrachting strafbaar

Maar wat houdt deze in opspraak geraakte wet precies in? Alle flamboyante mediaberichtgeving ten spijt, is er nog veel onduidelijkheid over de precieze inhoud van de wet. Naar verluid staat op het groomen van kinderen een levenslange gevangenisstraf en staat de doodstraf op het verkrachten van kinderen en andere kwetsbaren. Uit de wet is niet duidelijk op te maken dat deze straffen alleen worden opgelegd aan homoseksuele overtreders. Het expliciet anti-lhbt element van de Oegandese wet lijkt vooral te zitten in het verbod op het promoten van lhbt-gerelateerde zaken. Dit promotieverbod geldt voor individuen, instanties en mediakanalen.

Lees ook: Transgendervrouw voert terroristische aanslag uit op christelijke basisschool

Ideologisch kolonialisme

De nieuwe wet heeft volgens minister Liesje Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking “grote gevolgen” voor de Nederlandse ontwikkelingshulp aan Oeganda. Het Nederlandse ontwikkelingsdoel om “in Oeganda de stabiliteit en democratie te verbeteren” kan derhalve beter worden beschouwd als ideologisch kolonialisme dan altruïstische barmhartigheid. Onze regering wil blijkbaar alleen ontwikkelingslanden ‘helpen’ als in ruil de lokale bevolking de postmoderne, libertijnse manier van leven wordt opgelegd. Dezelfde progressieve politici die de vroegmoderne Europese kolonialistische tijd veroordelen, willen nu op hetzelfde continent de postmoderne, liberale manier van leven door de strot van Afrikanen duwen.

Adobe Stock 360543765

De Amerikaanse ambassade in Moskou

Regenboog over ambassade

De Amerikanen gaan zelfs nog een stapje verder. Zij dreigen zelfs Oeganda sancties op te leggen als zij deze wet niet verwerpen of ingrijpend aanpassen. Samen met andere Westerse landen zijn zij al geruime tijd bezig met lhbt-zaken te promoten in ontwikkelingslanden onder de noemer ‘mensenrechten’. Deze cultureel kolonialistische houding van Westerse landen uit zich bijvoorbeeld in het subsidiëren van abortus in het buitenland, maar is ook af te lezen aan de regenboogvlaggen die wapperen boven de Westerse ambassades in ontwikkelingslanden.

Het duivelse dilemma voor links

Toch zijn er ook vanuit het Westen kritische geluiden te horen over dit schoolvoorbeeld van ideologisch kolonialisme. De nieuwe Oegandese wet speelt namelijk twee linkse idealen tegen elkaar uit: multiculturalisme of ‘diversiteit’ en lhbt-totalitarisme. Aan de ene kant benadrukt men het vieren van het multiculturalisme, waarbij de inherente diversiteit al in de naam zit. Maar aan de andere kant dulden ze absoluut geen tegenspraak als het gaat om hun allesomvattende regenboogdwang. Toch blijkt dit dilemma in de praktijk minder ingewikkeld te zijn.

Lees ook: Ontslagen om kritiek op lhbt: een lot dat steeds meer Nederlanders treft

Diversiteit alleen van buiten

Het woord ‘multiculturalisme’ blijkt dan ook – net als veel andere termen die progressieven gebruiken – ronduit misleidend te zijn. Uit de ophef omtrent de nieuwe Oegandese wet wordt duidelijk dat zij niet ‘een vreedzame interactie tussen inherent verschillende culturen’ in gedachten hebben. Veeleer hebben zij een etnisch gemêleerde groep voor ogen die allemaal dezelfde ideologische taal spreekt. Dit blijkt ook wel uit de ‘diversiteitseisen’ (ras, geslacht, etc.) die aan Westerse bedrijven en instanties worden opgelegd. Sterker nog, diversiteit van opvattingen (lees: cultuur) wordt door progressieven zwaar ontmoedigd. Zij eisen absolute ideologische conformiteit. De cancelcultuur is hier een goed voorbeeld van.

Selectieve verontwaardiging

De Nederlandse verontwaardiging over deze nieuwe Oegandese wet heeft ook een antichristelijke bijsmaak. Oeganda is namelijk een christelijk land dat qua lhbt-wetgeving niet veel afwijkt van islamitische landen als Afghanistan, Irak en Jemen. Ook deze landen krijgen miljoenen aan ontwikkelingshulp van Nederland. Waarom worden deze landen met gelijksoortige lhbt-wetgeving wel buiten schot gehouden? In Afghanistan staat evengoed de doodstraf op bepaalde ‘homoseksuele vergrijpen’. Wat is het motief achter deze dubbele standaard? Dit doet denken aan de eenzijdige veroordeling van conservatieve Nederlandse christenen terwijl kritiek op islam – die een even onverenigbare opvatting heeft omtrent lhbt-zaken – a priori als ‘islamofobie’ wordt weggezet.

Lees ook: ‘EU dringt met handelsverdrag abortus en homopropaganda op’

Schijntolerantie

Van de tolerante houding die progressieven zichzelf toedichten blijft dus weinig over als een christelijk land anti-progressieve opvattingen uitdraagt. Alles moet wijken voor de wereldwijde invoering van de lhbt-agenda. Met deze nieuwe wetgeving gooien de Oegandezen roet in het eten van de globalisten. In een interview met CNN in 2016 riep president Museveni het Westen op om “de Afrikaanse maatschappijen en waarden [omtrent homoseksualiteit] te respecteren… Als we het mis hebben, komen we daar zelf wel achter. Wij bemoeien ons ook niet met jullie.”

Laatst bijgewerkt: 30 maart 2023 09:02

Doneer